Supranumita “Super molecula” sau “Mama tuturor antioxidantilor” de catre Dr. Mark Hyman, glutationul este unul dintre cele mai discutate subiecte atat în domeniul sanatatii naturale, cat si in cercurile medicale din ziua de azi. Peste 117 000 de articole stiintifice au abordat aceasta molecula si expertii recunosc acum ca o rata alarmanta de oameni sunt deficitari in glutation.
Deficienta in glutation conduce la:
- stres oxidativ crescut;
- scaderea capacitatii ficatului si a celulelor de a detoxifica;
- acumularea in organism de toxine si metale grele;
- incapacitatea de a repara ADN-ul;
- mutatii celulare pro-cancerigene;
- cantitate redusa de oxigen si substante nutritive în celule;
- slabirea membranei celulare si eventuala moarte a celulei.
Aceste procese afecteaza în mod direct starea sistemului imunitar si adesea devin cauza principala a declansarii bolii sau progresia acesteia, severitatea si raspunsul (sau, mai degraba, lipsa acestuia) la tratamente.
Glutationul scazut înseamna, de asemenea, ca tratamentele medicale prescrise în loc sa ajute, pot agrava situatia, deoarece medicamentele de sinteza determina scaderea în continuare a nivelurilor de glutation. De exemplu, s-a constatat din punct de vedere stiintific ca nivelurile de glutation pot prezice cat de bine si cu ce efecte secundare pacientii cu cancer pot tolera chimioterapia si radiatiile.
Glutationul joaca un rol important in sanatatea vezicii bilare ajutand ficatul sa detoxifieze grasimea înainte ca bila sa fie emisa, ceea ce reduce stresul asupra vezicii biliare.
Cercetarile au aratat ca aproape toate afectiunile cronice sunt caracterizate prin deficienta glutationului: Alzheimer, Parkinson, astm, toate cancerele, cataracta, degenerarea maculara, glaucomul, sindromul oboselii cronice, diabetul, tulburarile autoimune, rinichi, plamani, inima si sistemul digestiv, fibromialgie, gripa si raceala, neuropatie periferica, hepatita, scleroza multipla, tulburari ale pielii, convulsii, tumori, tulburari ale spectrului autismului si multe altele. Din cauza acestor efecte nefaste ale deficientei de glutation, acesta a fost supranumit “Super molecula”.