Compozitie
Marar (Anethum graveolens) - seminte.
Utilizare / administrare
- pulberea - planta se macina fin cu o rasnita electrica. Se ia o lingurita rasa de 4 ori pe zi, pe stomacul gol. Pulberea se tine sub limba timp de 10-15 minute, dupa care se inghite cu apa.
- maceratul la rece - se prepara dintr-o lingurita cu varf de planta adaugata la 250ml de apa, se mentine timp de 6-8 ore la temperatura camerei, apoi se strecoara si se bea pe stomacul gol. In scop terapeutic se beau 3 cani cu macerat pe zi, cu 30 minute inainte de mese.
- infuzia - se prepara dintr-o lingurita cu varf de planta adaugata la 250ml de apa clocotita, se mentine timp de 15 minute la temperatura camerei, apoi se strecoara si se bea pe stomacul gol. In scop terapeutic se beau 3 cani cu infuzie pe zi, cu 30 minute inainte de mese.
Indicatii
Mararul face parte din familia Apiaceae, fiind o planta erbacee, anuala, legumicola, cu o valoare terapeutica deosebita. Cultivata inca din antichitate, de catre egipteni, greci si romani, planta este astazi cunoscuta pe tot globul.
In medicina traditionala, semintele de marar sunt utilizate datorita proprietatilor estrogenice pe care acestea le detin, fiind recomandate pentru corectarea carentelor de estrogeni care apar la femei. Mararul este o planta care favorizeaza dezvoltarea caracterelor secundare feminine (mareste sanii, incetineste ritmul de crestere a pilozitatii, catifeleaza pielea), prelungind tineretea biologica a femeii.
Se utilizeaza ca adjuvant in: amenoree (lipsa ciclului menstrual),
hipogalactie (cantitate mica de secretie lactata), dismenoree (ciclu
menstrual neregulat si dureros), sterilitate la femei, menopauza
prematura, hipoplazie mamara, digestie dificila, meteorism (balonare),
spasme digestive.
Actiuni
Estrogenic, stimuleaza si armonizeaza activitatea aparatului reproducator la femei, emenagog, (declanseaza ciclul menstrual), galactogog (stimuleaza secretia lactata la femeile care alapteaza), tonic digestiv, stomahic, carminativ, antispastic, diuretic.
Contraindicatii
Hiperestrogenism, hipermenoree, chisturi ovariene, noduli mamari, tumori benigne si maligne mamare sau genitale, sarcina, alergie la marar.